Twitter


over musicologie

Laten we eerst beginnen met te zeggen wat Musicologie niet is. Heel wat mensen vinden het een verwarrende studie, voornamelijk omdat ze er nog nooit van gehoord hebben. Musicologie studeer je niet op het Lemmens, je leert er geen instrument spelen, en je krijgt geen les over pop- of rockmuziek. Wat is het wel, vraag je je ondertussen ongetwijfeld af?

In Musicologie bestudeer je muziek — kunstmuziek — op alle mogelijke manieren. Je bekijkt ze van binnen naar buiten en van buiten naar binnen.

Een hoofdmoot van de richting bestaat uit muziekgeschiedenis- en analyse. Daarin bestuderen we Westerse kunstmuziek uit alle “klassieke” stijlperiodes (Middeleeuwen, Renaissance, Barok, Classicisme, Romantiek, 20e eeuw) zowel uit historisch als uit analytisch standpunt. We leren bij over de muzikale ontwikkelingen uit die tijd en over de belangrijkste componisten, en daarbij nemen we een aantal partituren en analyseren die op de manier die het best bij die stijlperiode hoort.

Een ander belangrijk onderdeel is de praktische, muziektheoretische tak. Je zou het AMV op steroïden kunnen noemen. Je leert alle zeven sleutels lezen (vaak met 4 notenbalken tegelijk); je leert akkoordprogressies spelen, volgens de theorie van de Functionele Harmonie; partituren op harmonische wijze analyseren; basso continuo begeleiden; transponerende instrumenten op zicht lezen; enzovoort. Een erg uitdagende, maar ook belonende tak van de richting.

Daarnaast bestudeer je wat er rond die muziek beweegt, in wat de ‘systematische vakken’ worden genoemd. Daaronder verstaan we de maatschappelijke plaatsing van de muziek in Muzieksociologie, de psychologische aspecten in Muziekpsychologie, de historische evolutie binnen het denken over de muziek in Muziekesthetica, de ontwikkeling van de muziekinstrumenten in Instrumentenkunde, en een algemeen overzicht van de verschillende takken binnen de Musicologie in Inleiding tot de Muziekwetenschap.

Musicologen worden ook opgeleid om te schrijven. Veel te schrijven. Dat begint langzaam aan in het eerste jaar, met wat korte schrijfopdrachtjes. In je tweede jaar moet je dan je eerste deftige paper schrijven. In je derde is dat al direct een klepper met je Bachelorpaper, maar ook muziekjournalistisch schrijven. En in je master kom je tot de apotheose met je thesis.

Buiten de muzikale vakken krijg je ook een aantal algemene, inleidende cursussen: Literatuur, Geschiedenis, Filosofie, Beeldanalyse, Kunstgeschiedenis,... en mag je ook voor een aantal studiepunten keuzevakken uitkiezen. Zo kan je een breder beeld ontwikkelen.

De K.U.Leuven biedt als enige universiteit in Vlaanderen een gespecialiseerde opleiding aan die leidt tot het diploma van bachelor (en master) in de musicologie.


Meer info op de website van de KULeuven.